Tuesday, 17 May 2011

~NYAM-NYAM YANG LAZAT~

hai semua..(macam la blog aku banyak follower nak hai hai)
aku nak cerita tentang 1 jenis jajan
tadi masa aku keluar dengan sepupu ke bandar besar kangar tetipa aku tenampak NYAM-NYAM...
dengan tak malunya terus aku beli
da lama aku tak makan jajan ni....rindu owww
dulu benda ni murah ja..1 ringgit..
tapi sekarang dah RM1.30....maknanya da naik 30sen..teruk betul
tapi demi NYAM-NYAM aku beli jugak 

nyam-nyam yang da habis aku makam
DULU.....
aku ingat lagi betapa aku suka makan benda ni
penah sekali masa kecik2 dalam 5 tahun dulu kot..aku betul2 bahawwa nak makan tapi mak tak mau p beli kat aku..last selaki menggunakan otak yang waras dan pandai2 cerdik waktu tu aku pun p beli NYAM-NYAM naik basikal yang beroda 4..
 sampai ja kat kedai, aku dengan bangganya p ambik 1 NYAM-NYAM dan terus ke kuanter nak bayar...
 tapi aku bengang gila kat toke kedia tu tak nak bagi aku beli sebab aku bagi duit 10sen (bagi aku 10sen tu sama la dengan 1ringgit)...mana la aku tahu kira duit kan...
aku da nak nangis dah....

 tiba2 aku dengar suara orang gelak..
dengan keberanian yang tinggal sesemut aku toleh kat suara tu...
tekejut katak aku..rupanya abah dok bediri baik punya tepi kuanter..
ada 2 sebab aku tekejut..1 sebab aku malu kat toke kedai tu dan 1 lagi sebabnya aku kantoi dengan abah aku p kedai sorang2..ni mesti mak aku yang report aku abah (kedai yang aku p tu depan sekolah abah aku mengajar ja)

balik rumah free ja aku kene ceramah perdana yang bertajuk  "KESELAMATAN"

KINI..
setiap kali aku tengok NYAM-NYAM..mesti aku akan teringat arwah abah aku...(-_-)

Sunday, 8 May 2011

~PANJAT PAGAR BELAKANG SEKOLAH~

tetiba teringan nak cita alkisah zaman skolah dolo-dolo pulak...aku dulu memang aktif dalam sukan terutama hoki (almaklun la sekolah sukan nogori)...game lain tu ada la jugak main tu pun jadi bidan terjun ja kalau atlit x cukup...selalunya latihan tiap2 petang ada...tapi aku jarang ponteng sebab aku bosan duduk dalam hostel...so kalau p train tu boleh la kuar untuk beberapa jam..

nak dijadikan cerita...warden hostel kami selalu tak puas hati kat budak2 hoki...apa masalah dia aku ta mau ambik kisah...

kenapa perlu panjat pagar pulak!!!!!...ni semua disebabkan warden tercinta tu la...dia suruh pak guard kunci pintu pagar tu kalau kami balik lambat...ish ish teruk tul...bukan salah kami balik lambat...coach yang selalu lepas lambat..nak wat cam na dah coach kami teramat la syang anak buah dia...tu yang lapas lambat..

disebabkan di atas la berlakunya panjat memanjat pagar...macam2 aksi bole tengok waktu tu...ada yang  muka takut, muka buat berani takut kena kutuk, yang dah macam katak puru lompat dan yang panjat sampai sluar t'carik pun ada...(@_*)



apa2 pun sluanya mendewasakan aku dan menjadikan aku seorang yang lasak...lasak la sangat...weeeekkk



saja je nak tunjuk kasut..
da tak da pic lain yg sesuai utk aku letak
(@_@)



Friday, 6 May 2011

~DUIT TAK ADA~

parah kalau time cuti...duit tak penah nak ada..al-maklum la time cuti parent pun cuti bagi duit kat aku...padahal time cuti ni la nafsu shopping membuak-buak...disebabkan duit tak ada sangat cuti ni, aku jadi penunggu rumah la jawabnya...tapi aku ada tips cam na nak tambah duit waktu cuti..............(@_@)

1. buat muka kesian depan parent...tunjukkan muka yang sehabis kesian.....kalau boleh bodek la sikit parent tu...macam ni...........


2. kalau  masih ada datuk or nenek try kecek duit kat diorang...selalunya datuk or nenek tak kan bekira dengan cucu...tapi jangan la selalu, nanti tak pasal kena ketuk dengan cangkul

3. tips ni untuk sesiapa yang ada pacar....masa keluar dengan dia cuba buat-buat tengok satu barang yang niat nak beli dengan sepenuh hati...bila dia tanya nak beli ke? jawab ja ya..tapi xda duit la..emmm jom la...cakap dengan nada yang sayu...kalau dapat buah hati yang prihatin mesti dia beli (aku penah buat kot)

4. pecah kan tabung..tu pun kalau masih ada duit dalam tu la...kalau tak, tak yah buang tenaga la..

tapi jikalau tak dapat jugak tips yang diatas tu makna nya...pergi kerja la weee......duit tak datang merangkak depan mata...

Wednesday, 4 May 2011

~BUATMU IBU~

tetiba ja malam ni aku teringat lagu ni..

Aeman

Buatmu Ibu

Ibu bergenang air mataku
Terbayang wajahmu yang redup sayu
Kudusnya kasih yang engkau hamparkan
Bagaikan laut yang tak bertepian

Biarpun kepahitan telah engkau rasakan
Tak pula kau merasa jemu
Mengasuh dan mendidik kami semua anakmu
Dari kecil hingga dewasa

Hidupmu kau korbankan
Biarpun dirimu yang telah terkorban
Tak dapat kubalasi akan semua ini
Semoga Tuhan memberkati kehidupanmu ibu

Ibu kau ampunilah dosaku
Andainya pernah menghiris hatimu
Restumu yang amatlah aku harapkan
Kerana disitu letak syurgaku

Tabahnya melayani kenakalan anakmu
Mengajarku erti kesabaran
Kau bagai pelita di kala aku kegelapan
Menyuluh jalan kehidupan

Kasihanilah Tuhan ibu yang telah melahirkan diriku
Bagaikan kasih ibu sewaktu kecilku
Moga bahgia ibu di dunia dan di akhirat sana...

Kasih sayangmu sungguh bernilai
Itulah harta yang engkau berikan
Ibu... dengarlah rintih hatiku untukmu ibu

~ANAK KUCING~

arr boringnya cuti sem ni...emmm meh aku cita tentang anak kucing yang baru lahir....
kerja cuti ni layan perangai dalam alam anak-anak kucing aku..
tok bidan untuk baby-baby tu adalah adik aku..

bangun ja pagi-pagi aku tengok baby-baby tu dah melata 1 rumah, kalau pintu bilik tak tutup alamatnya jadi tempat main ekor-ekor tu la wajabnya.  (@_@)

masa baru baby ni baru lahir mata pun tak boleh buka...ehh ada ka anak kucing lahir-lahir terus boleh tengok dunia...tak da tak da..tu la, tau pasal katak ja..

malas aku cita panjang-panjang..meh tengok baby-baby aku

pic ni masa baby baby tu baru lahir
time ni tak da nama lagi

hihi...dok isap nenen

aksi bahaya!!!! jangan tiru ok

time ni dah ada nama
dari kiri brisia (paling kecik), lotter, marcho, jenet (sebab ekor dy bentuk "J")

huhu.....abis bantal aku
mak...ooowww mak..lapar niii
haaa...yang ni bukan bapak yang menggomol kucing aku sampai keluar anak halal tu yeee

: : k lah...aku nak p shoping dulu..kalau rajin komen la dibawah..........(@_@)



Monday, 2 May 2011

~KEKASAIH ATAU KAWAN~

antara kekasih atau kawan siapa yang lebih bermakna dalam hidup kita? 
bagi aku kawan adalah segala-galanya selain keluarga. hidup tanda kawan macam hidup dalam gua kelam.. kekasih hanya penyeri hidup dikala suka ja...bila da break, yang nampak indah masa becinta pasti akan jadi jadi taik musuh, tapi persahabatan antara kawan susah akan terputus.



kenapa aku cakap macam tu.?


1.kalau bercinta bagai nak rat pun, kalau putus mesti cari kawan jugak walaupun masa in relationship dulu lupa kawan.

2. selalunya kawanlah yang akan tolong kalau pakwe and makwe tu begaduh.(tolong damaikan la)

3. emm selalunya la, masa mula-mula kenal kawan la yang jadi peneman tak bergaji..walaupun kawan malas nak ikut..last sekali mesti ikut pemankan jugak sebab kesiankan kawan.(dah rapat dengan kekasaih kawan tak diperlukan lagi, nanti kacau daun)





bagi aku kalau baru bercinta tak payah terlalu over sangat dengan pasangan. kalau dah sure akan kawin dengan buah hati pujaan jantung tu tak kisah la kan. ni tidak, baru umur setahun jagung dah pandai becinta sampai lupa keadan sekeliling. kalau break, kawan jugak la tempat mengadu sebab nak becita kat parent bahawa sa nya sidiri baru lepas break denagn sipolan tu mesti la malu dan takut kena marah..so kawan la yang akan dicari.


: : hargailah kawan walaupun dia tidaklah sehebat yang kita fikirkan : :