Saturday, 25 June 2011

~TEST PERASAAN DGN NOVEL~

HAI SEMUA..

sihat? kalua x sihat cepat2 pergi hospital yee
jaga kesihatan tu penting untuk diri sendiri...
dan penting juga untuk mak bapak..
kalau x sihat nanti habis duit diorang untuk bayar duit beli ubat..

pernah baca novel?
kalau perempuan tu selalunya memang suka baca novel...boleh kata hobi la kan..
lelaki pulak amacam??? baca novel jugak ke? tapi jangan terkejut, sememangnya ada laki yang suka baca novel tau!!
x kisah lah suka atau x kan..

ramai orang cakap sapa baca novel ni jiwang karat...
ya ka? fakta dari mana mereka tu pakai yaa?
sebenarnya dengan baca ni kita akan dapat jadi diri orang lain..
senang cakap..kita bayangkan watak utama dalam novel tu adalah kita..
suka duka yang dilalui watak tu kita akan rasa..
kadang2 sampai menangis pun boleh jadi kalau sampai part sedih..
tu perkara biasa la kan...

bagaimana pulak dengan orang yang x dapat rasa apa2 perasaan masa dia baca novel?
salah penulis novel tu yang x reti tulis atau orang yang baca tu sememangnya x ada perasaan?
tapi jangan pelik!! sememangnya ada orang yang macam ni..
ini maknanya perasaan orang tu dah mati atau hampir mati..

kenapa aku cakap macam tu?
selalunya mereka ni x mempunyai banyak pengalaman hidup yang menyedihkan dan mencabar..
lagi..orang macam ni akan ambil masa yang lama untuk faham perasaan orang lain..
egonya tinggi untuk menunjukkan perasaan walaupun untuk diri sendiri..ya la kan..orang baca novel selalunya dalam bilik, duduk sorang-sorang..
nak nangis ka pa orang lain mana tau..nak keluarkan hingus leleh-leleh pun boleh..
so nak malu apa...''

pic ni aku cilok kat google!!

novel yang bagus untuk test perasaan
> ombak rindu_
> andai itu takdirnya_siti rosmizsh

*aku bukan nak promot novel ya....cuma bagi cadangan aja*

16 telah meng'ONG GEDEK - GEDEK:

hyz [Ong oNg BaLiK]

sy x suke baca buku ni.... lg2 yang tebal2... haiiyooooo pitam.... kalo paper oker la...

anakNordin [Ong oNg BaLiK]

hahaaa...tengok ja movie kalu camtu

hyz [Ong oNg BaLiK]

movie sy tgk kat wayang jek.... kalo dvd ngn cd x minat gak... nanti tangan gatal nk lajukan part yang x besh.. ahhaha

Zul Fattah [Ong oNg BaLiK]

eee.. kita x main r jiwang2 ni..kalau novel harry potter..kita dh hbis baca masa form5 lg..

anakNordin [Ong oNg BaLiK]

ya ka?
laki biasa la..jiwang2 mna mau tnjuk..
(@_@)

Azlan Hasan [Ong oNg BaLiK]

banyaknya novel..seumur hidup aku penah katam sekali jer..tapi best gak baca novel..hehe

Regards,
-Strider-

diana [Ong oNg BaLiK]

baca novel buat kita banyak berangan2..hehehh
dulu akak suka baca novel..
sampai tengah masak pun dok teringat2 watak dalam novel tu..heheh

anakNordin [Ong oNg BaLiK]

@diana

baca novel bgs untuk minda..bole tau tmpat2 mnarik kat dunia (@_@)

man [Ong oNg BaLiK]

siapa novelis yg paling best...

anakNordin [Ong oNg BaLiK]

@man

Hlovate>>dari Jemari Seni Publishing

She's Gee [Ong oNg BaLiK]

gee paling tak suke layan novel, sbb sekali gee layan confirm feeling habis..... hehe...
gee penah layan novel ombak rindu & andai itu takdir ye.. heeee... mmg terbawak2 la.. x maw bace novel da... huhu...

ghost writer [Ong oNg BaLiK]

novel pun macam perasaan orang gak..ada part sedih ada part triller ada part misteri..so nak kata baca novel tuh jiwang karat memang nampak sangat moronnya..baca novel kena fleksibel.

Liefde Ain [Ong oNg BaLiK]

ce bace lafazkan kalimah cintamu :) huhu. ain bace dua tiga kali pon still menanges.. ;DD~

MamaEma [Ong oNg BaLiK]

banyaknya novel dia!!!

anakNordin [Ong oNg BaLiK]

thnk semua..
novel m'beri gmbaran hdup yg kdg2 kita pun x pnh jgka ianya brlaku dlm khidupan org lain..

dgn novel jgk kta dpt kluar dri p'skitaran hidup kita drn m'dalami prasaan watak utama dlm novel yg ada..

(@_@)

pRiNCe [Ong oNg BaLiK]

prince dtg bce entry yg bgus..:)
jom berkawan nak ?
kalau sudi bcela entry terbru sy..:)

[ 18 SX ] Pembedahan Payudara @ Buah Dada @ Tetek ( 15 Gambar )
[ Politik ] Fan Page Datuk Seri Anwar Kena Hack
10 Filem( Movies ) Paling Laris Di Dunia